Seasons

Missie Mareak: op mistletoejacht in Zuid-Limburg en België

Missie Maretak

Van haar winterwandelingen door Zuid-Limburg en de Voerstreek keert Vicky Stork altijd terug met een bos zelfgeplukte maretakken. Rond Kerstmis verwerkt ze de groene oogst in deurtoefjes voor haar dierbaren.

Lange uitschuifstok met zaagje

Vicky: "Tegemoetkomende wandelaars, met op hun rugzak een flinke toef maretak, vertelden me bij welke boomgaard ik moest zijn. De boer leende me een lange uitschuifstok met zaagje, kon ik zelf mijn maretak voor de kerst oogsten uit een oude, aftandse appelaar. Ik stopte de boer wat geld toe, waarna we de auto zijn gaan ophalen om de bijzondere oogst te vervoeren."

Logeren en pitstop onderweg

Herberg de Smidse in Epen,
Hoeve de witte Gans in Sint Maartens Voeren,
Auberge Le Barbeau in Sippenaeken

Tussen hemel en aarde

De maretak of mistletoe komt veel voor in populieren en appelbomen in Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. De groenblijvende plant is een halfparasiet. Zijn wortels dringen in de gastboom om zo mineralen en water op te kunnen zuigen. Maretak groeit langzaam. Een bol van een meter doorsnede heeft al gauw een leeftijd van 70 jaar.

Seasons

Seasons is al 20 jaar het dikste buitenleven lifestyle magazine van Nederland.

Een inspirerend tijdschrift van 200 pagina’s dik, waarin genieten van alle aspecten van het landelijke leven, kwaliteit en authenticiteit centraal staat. Geniet alle seizoenen van de inspirerende rust en de ruimte die Seasons uitstraalt en de prachtige fotografie. Zie Seasons.nl voor meer informatie.