Eijsden, een schilderachtig tafereel

Eijsden of Eésjde zoals de Limburgers het bijzondere dorpje noemen is een beschermd dorpsgezicht aan de oever van de Maas in het uiterste zuiden van Nederlands Limburg. De pleintjes en steegjes herbergen schitterende monumentale panden met restaurants en brasserie's die je uitnodigen om de hele dag te blijven.

Neem je vanuit het noorden op de A2 afslag Eijsden richting de Voerstreek, dan kom je door het 'nieuwe' deel van Eijsden. Ga naar rechts (vanuit de Voerstreek naar links) en rij richting het water van de Maas. Al snel rij je het decor binnen van de televisieserie "Een dagboek van een herdershond".

Buiten de oude dorpskern liggen verscheidene monumentale boerderijen en het grote kasteel uit 1636. In het noordoosten vind je aan het riviertje de Voer verschillende historische watermolens, waaronder de Breustermolen en de Muggemolen.

Het kasteel is mooi gerestaureerd met veel authentieke details. Je kunt het kasteel aan de buitenkant bezichtigen. Loop door het park met Franse tuinen en enorme bomen...

Aan de andere kant van 't Water

Je kunt met het pontje de Maas oversteken naar het Franstalige 'eiland' gelegen tussen de Maas en het Albertkanaal, ingesloten door de beide Limburgen. Het voet- en fietsveer vaart dagelijks vanaf het voorjaar (1 april) tot de Herfstvakantie (31 oktober) van 10:00 uur 's ochtends tot 18:00 uur 's avonds. Je wordt dan onderweg toegewuifd door ganzen, de bewoners van het water.

de Roej en de Blauw?

De Roej of de Blauw? Folklore of toch iets meer...

Eijsden heeft twee vooraanstaande harmonie-orkesten. De Koninklijke Oude Harmonie, dat zijn de Blauwen en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile, de Rooien. Sainte Cécile is de 'jongste', zij werden in 1880 opgericht door René, graaf de Geloes. De oprichting van de Oude Harmonie stamt uit 1874, een paar jaar eerder.

Je hoort in Eijsden bij de Roej (de rode kleur) of bij de Blauwen. Ook als je zelf niet meespeelt in de harmonie, dan kies je partij. De Eijsenaren - jong en oud - zijn heel strikt in deze traditie, ondanks dat iedereen (rood of blauw) vredelievend met elkaar omgaat.

voor een hapje en een drankje

Eetcafé Aon't Bat mooi uitzicht aan de maas
IJssalon Angelati ijs, koffie, high tea, lunches, ...
Brasserie La Meuse in historisch centrum Eijsden
Restaurant Vanille chique dineren
                                                           

meer Informatie

toeristische informatie Eijsden VVV Eijsden
Eijsden wikipedia
Ternaaien wikipedia
                                                           
P.S. We trachten de info op de website van onze Bed en Breakfast (>200 pagina's)
elke week zorgvuldig up-to-date te houden. Heb je echter toch een foutje
ontdekt? Of weet je een verbetering? Laat het ons dan even weten...