St. Martens Voeren

St. Martens Voeren is het centrale dorp van de Voerstreek. Waar je ook heen gaat in de Voerstreek, je komt altijd door Sint Martensvoeren. Het is een kleine dorpskern met een paar honderd inwoners en daar omheen meerdere gehuchten. Bekende gehuchten zijn Berg (met Hoeve de witte Gans), Veurs ('klein Bokrijk'), Ulvend en De Plank, het grootste gehucht van St. Martens Voeren.

Nergens in Vlaanderen is de concentratie van gebouwen die volledig of gedeeltelijk in silex (vuursteen) opgetrokken zijn, zo groot als in de het centrale Voerdorp, Sint-Martens-Voeren. Vooral in het gehucht Veurs zijn de voor deze streek zo typische oude vakwerkhuizen nog bewaard gebleven. Je komt hier onder meer doorheen bij het volgen van de Bronnenwandeling. In Veurs is ook Jetteke gelegen, de kleinste kruidenierswinkel van Vlaanderen.

Enkele records

Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door de 23m hoge spoorwegbrug (hoogste spoorbrug van Vlaanderen). Ze maakt deel uit van de lijn Tongeren-Aken die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog werd aangelegd. Dit viaduct sluit aan op de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen (2070 m). Ook de langste spoorwegbrug van het land, in Moresnet, maakt deel uit van deze lijn.

Pastoor Veltmans

De kerktoren van de Sint-Martinuskerk stamt oorspronkelijk uit de 13de eeuw. Links onder de toren bevindt zich het graf van pastoor Veltmans (1866 – 1954). Pastoor Veltmans speelde een belangrijke rol in het behoud van het Nederlandstalige karakter van de Voerstreek. Onder de oude grafkruisen op het kerkhof bevindt er zich één uit de 16de eeuw. Het staat achter de graven van de bemanning van een RAF-vliegtuig (neergestort in 1944).

voor een hapje en een drankje

restaurant De Cantarel in het gehucht Berg
ijssalon Het Bakhuis in het gehucht Ulvend
                                                           
P.S. We trachten de info op de website van onze Bed en Breakfast (>200 pagina's)
elke week zorgvuldig up-to-date te houden. Heb je echter toch een foutje
ontdekt? Of weet je een verbetering? Laat het ons dan even weten...