Met houtkachel

Het Laatste Nieuws

Winter in Zuid-Limburg

Altijd kerst in ’t Hijgend Hert

’s Zomers is het gewoon een boscafé, maar zodra er een pak sneeuw valt, wordt ’t Hijgend Hert ‘de enige echte berghut van Nederland’. Dan is boscafé ’t Hijgend Hert alleen te voet bereikbaar en kun je er sleeën en langlaufen. Ga er eens heen op kroegjestocht en laat je verwennen in een kleurrijk logement.

Met de slee

“Ligt hier een flink pak sneeuw, dan kunnen leveranciers voor ’t Hijgend Hert niet naar boven en halen we per slee de voorraden af.” Toen ik dat jaren geleden las op de website van het Nederlands-Limburgse café ’t Hijgend Hert, nam ik het met een korrel zout.

 

Maar alsof de weergoden het erom deden: de eerstvolgende keer dat we vanuit een licht besneeuwd Geuldal het Vijlenerbos in reden, bereikten we een duidelijke sneeuwgrens onderaan het laatste weggetje naar boscafé ’t Hijgend Hert en moesten we te voet verder.

 

We kropen met een glas Hert in de gelagkamer van bij de open haard. Dit ‘Vijlener bosbier’ wordt speciaal voor ’t Hijgend Hert gebrouwen. ’t Hijgend Hert heeft zo’n vijftig bieren op de kaart.

 

Sindsdien zijn we fan van ’t Hijgend Hert en keren we geregeld terug. En of het nu zomer of winter is, het liefst zitten we binnen bij het vuur en wanen we ons jaren terug in de tijd. De verlichting is romantisch en aan de muur hangen oude reclameborden en vervaarlijk ogende koppen van geschoten wild.

Op kroegjestocht

Vanuit boscafé ’t Hijgend Hert kun je wandelroutes volgen in het Vijlenerbos. Het leukst vinden wij de Vijlenerberg Kroegjesroutes. Deze wandelingen voeren langs twee of zelfs drie streekkroegjes en de routebeschrijvingen kun je downloaden of meenemen in de aangesloten kroegjes.

 

Vanuit ’t Hijgend Hert kun je onder meer te voet naar café/B&B A Gen Kirk in Vijlen, een kroeg die is volgestouwd met heiligenbeelden, en Herberg de Smidse in Epen. Die laatste serveert lekkere vlaai.

 

Wij kiezen voor de wandeling naar Auberge Le Barbeau in het Belgische Sippenaeken, 10 kilometer heen en terug.

 

Na al die Limburgse kroegjes-gezelligheid gaan we niet logeren in een standaard toeristenhotel. Er is genoeg keuze in de regio, maar de fijnste adressen vinden we over de grens, in de Voerstreek en het Land van Herve. ’t Hijgend Hert biedt een luxe B&B aan in Sippenaeken, juist tegenover Le Barbeau: B&B het Rozenknopje.

One favoriete Bed en Breakfast

Onze favoriete Bed and Breakfast is te vinden in Sint-Martens-Voeren: B&B Hoeve de Witte Gans. Deze 16de-eeuwse vakwerkhoeve werd door eigenaren Raymond en Pauline verbouwd tot woonhuis en vier zelfstandige gastenwoningen in B&B formule.

 

Aan de zijkant van de hoeve bevindt zich vakantiewoning ’t Bakhuisje, waar de bewoners vroeger hun broden bakten. De halfronde stenen oven is niet meer in gebruik, maar in het houtkacheltje mogen we zelf een vuur stoken met blokken die we op het erf bij elkaar ‘sprokkelen’.

 

Het Bakhuisje is klein en knus, maar desondanks voorzien van een keuken en op de bovenverdieping een tweepersoons douche- ruimte en romantische bedstede. Een fijne plek om na een koude wandeldag te ontspannen met een glas wijn.

 

Toch gaan we weer naar buiten. We hebben de sauna gereserveerd in de achtertuin van de bed and breakfast. Alles is er: een houten saunacabine, dompelbad, koude en warme douches en een rustruimte met drankjes en vers fruit. In de tuin staat ook een hottub. Dit op hout gestookte buitenbad hadden we er ook bij kunnen reserveren, al dan niet met een fles bubbels. Maar zo blijft er nog een reden om weer terug te komen naar deze B&B te midden van de Limburgse heuvels en dalen.

Het Laatste Nieuws, de grootste krant in Vlaanderen

Met meer dan één miljoen lezers is Het Laatste Nieuws de grootste krant van Vlaanderen. Haar lezersaantal groeit al 20 jaar vrijwel onafgebroken en dat is een unieke prestatie in West-Europa.

 

Op zaterdag is Het Laatste Nieuws een boeiende krant voor het hele gezin inclusief spraakmakende reportages en extra bijlagen.

Meer informatie
Het Laatste Nieuws grootste Vlaamse krant
Tineke Zwijgers reisjournalist & tekstschrijver
Dorien Koppenberg fotografe
’t Hijgend Hert boscafé in Vijlen
Vijlen bergdorpje
Vijlenerberg kroegjesroutes kroegjestocht door Vijlen
brasserie Grain d’Orge in Hombourg brouwerij Vijlener bosbier ‘Hert’
A Gen Kirk café en B&B in Vijlen
Herberg de Smidse restaurant in Epen
Auberge Le Barbeau restaurant in Sippenaeken
B&B het Rozenknopje bed and breakfast in Sippenaeken
’t Bakhuisje van Hoeve de witte Gans Bed and Breakfast in St. MartensVoeren
Translate »
Call Now Button