Nostalgisch logeren in een vakwerkhoeve
Alhoewel ze zichzelf helemaal niet zo zien, zijn Pauline en Raymond echte avonturiers. Zonder het huis van binnen te hebben bekeken, kochten ze negen jaar geleden een vakwerkhoeve in Sint Martens Voeren in België, net over de grens bij Maastricht. Alle kamers waren gevuld met spullen die de vorige bewoner had achtergelaten. Stromend water, verwarming en elektriciteit ontbraken.
Het oudste deel van hoeve De Witte Gans stamt uit de zestiende eeuw. Daarvoor was er op deze plek ook bewoning maar daarover is in de archieven weinig terug te vinden. Vakwerk komt in deze regio veel voor omdat zowel hout als leem ruim voorradig zijn en dus was het een goedkope manier van bouwen. De lemen wanden konden de boeren gemakkelijk zelf repareren. Later is er een stenen gevel voor de boerderij gezet, omdat je daarmee kon laten zien dat je goed ‘geboerd’ had (en dus ‘steenrijk’ was).
Hoeve De Witte Gans is in de loop der tijd uitgebreid en aan de buitengevel kun je nog zien dat het huis bestaat uit drie traveeën. De bakoven, die vanwege brandgevaar ooit los van het huis stond, is nu opgenomen in het bakhuis. De hooischuur is met zijn 50 jaar aanzienlijk jonger dan de rest van het huis. Nu mag het dan een hoeve vol nostalgie zijn, ooit was dit, met een ‘megastal’ met 20 koeien, een modern melkveebedrijf!
Landidee staat boordevol tips ideeën voor iedereen die wil genieten van het binnen- en buitenleven. Het magazine richt zich op pure waarden van het leven met veel aandacht voor de natuur, feelgood, cultureel erfgoed, tuinieren, koken, interieur en gezondheid.